Lejlek Mosque in Novi Pazar - Serbia

 

Lejlek Mosque in Novi Pazar - Serbia
Lejlek džamija, u naselju Ćukovac u Novom Pazaru, jedna je od najstarijih džamija u Novom Pazaru. U narodu je poznata kao Lejlek džamija (po ptici lejleku, koja se u muslimanskoj tradiciji smatra posebno uvaženom). Pravo ime džamije, očuvano samo u dokumentima, je Ahmed-beg ili Ahmed-beg silhadar džamija, po njenom graditelju Ahmed-beg silhadaru.

Po predanju, sultan Mehmed Fatih, u svom pohodu na Bosnu, klanjao je namaz u Lejlek džamiji u Novom Pazaru, 1459. godine.

Osmanski popisi XVI i XVII stoljeća pominju Ahmed-beg džamiju u Novom Pazaru i istoimenu mahalu oko džamije. U toj mahali registrovana su: 1516. godine 22 domaćinstva; 1528/30. – 40; 1540. – 56 i 1604. godine 21 domaćinstvo. U novopazarskoj ćefilemi iz 1767. godine popisan je džemat Havale Ahmed-beg.

Kao i većina ostalih novopazarskih džamija, i Lejlek džamija je više puta rušena i paljena. Po drugi put džamija je sagrađena u prvoj polovini XVIII stoljeća, a 1891. godine džamiju je ponovo obnovio izvjesni Salih-beg Begović, sin Hadži Ali-bega. On je obnovio džamiju, dogradio i zatvorio bivši trijem, a u dvorištu izgradio malu ali novu zgradu mekteba i obnovio česmu.;

.

address:Lejlek Džamija
Manja Ćorovića
Нови Пазар 36300
Србија

map for Lejlek Džamija

Share and Enjoy

 
 
 
 

0 Comments

 
 

Leave a Comment

 
*
*
 
Input symbols

Subscribe to Blog!
Email *
Wait! Please check your email to confirm your subscription.