Aqsa Mosque in The Hague - Netherlands

 

Aqsa Mosque in The Hague - Netherlands

De Mescidi Aksamoskee of Aksamoskee in Den Haag is een moskee gelegen aan de Wagenstraat nummer 101 in de voormalige Haagse Jodenbuurt, de huidige Chinatown. Hij biedt plaats aan ongeveer 1500 mensen, inclusief de bovengelegen galerijen waar de vrouwen het gebed verrichten. Het is een gebedshuis en ontmoetingsplaats voor de gehele islamitisch Turkse gemeenschap in Den Haag en is niet bedoeld voor een bepaalde wijk.

Het neoclassicistische gebouw werd ontworpen door architect Roodenburg en in 1844 in gebruik genomen als synagoge. Deze werd in 1975 gesloten gezien het aantal joodse Hagenaren door de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog afnam van 17.000 naar krap 2.000.

Vanwege de toename van het aantal moslims in Nederland, werd in 1955 de Mobarakmoskee aan de Oostduinlaan geopend. Door de verdere toename van moslims in de jaren '70 gingen enkele moslims in gesprek met de gemeente Den Haag om een tweede moskee te openen, maar dat leverde niets op. Om die reden bezetten in 1978 enkele tientallen Turken de leegstaande synagoge; op 7 juli 1979 vond de eerste salat plaats. In die periode werd de gekraakte synagoge Fatih-moskee genoemd (moskee De Veroveraar).

Na drie jaar onderhandelen werd het gebouw in 1981 uiteindelijk verkocht en kwam het in handen van de Turks Islamitische Vereniging, waarna de synagoge werd verbouwd tot moskee. Toen kreeg de moskee de moskee zijn huidige naam, die verwijst naar de al-Aqsamoskee in Jerusalem. In 1987 werden voor de moskee twee blauw-witte minaretten geplaatst van ruim 26 meter hoog. ;

.

Address:AL Aqsa mosque
Wagenstraat 103
The Hague, Zuid-Holland
Netherlands

Map for Mescidi Aksamoskee

Share and Enjoy

 
 
 
 

0 Comments

 
 

Leave a Comment

 
*
*
 
Input symbols

Subscribe to Blog!
Email *
Wait! Please check your email to confirm your subscription.